Napelemes tudásbázis

  • Napenergia korlátlanul áll rendelkezésünkre, ráadásul a jelenlegi technológiák már képesek felhős időben is villamos energiát előállítani. Az előállított, és fel nem használt villamos energiát akár a területileg illetékes villamos energia szolgáltatótól pénzt is kérhetünk, vagy akkumulátorban tárolhatjuk későbbi felhasználás céljából.
  • A napenergia teljesen környezetbarát technológia, semmi káros környezeti hatása nincs
  • Csökkenti a villamos energia számlát
  • Növeli az ingatlan értékét egy esetleges tervezett eladás esetén
  •  Egyszeri ráfordítást igényel, karbantartási költsége szinte nincs, akár 25-30 évig is hibátlanul működik, így garantáltan megtérülő befektetés. 
.

A napelemnek két ismert fajtája van: monokristályos napelem és polikristályos napelem.  A két napelem típus elsősorban hatásfokukban különbözik egymástól. Az egykristályos szilíciumból készül  monokristályos napelemek 16-18%-os hatásfokkal rendelkeznek, szemben a kissé olcsóbb előállítású polikristályos napelemek hatásfoka 13-14% körül mozog.

A napelem típusok közötti választásnál érdemes azt is figyelembe venni, hogy hol kerül telepítésre az adott napelem. A polikristályos napelemek jobban teljesítenek szórt fénynél. Ezzel szemben a monokristályos napelemek direkt napsugárzásnál teljesítenek jobban, bár az is igaz, hogy ez a különbség csak minimálisan észlelhető.

.

Hálózatra visszatáplált napelemes rendszerek: A hálózatra visszatáplált napelemes rendszerek lényege, hogy a napelem által termelt, de el nem fogyasztott villamos energia a hálózatba kerül betáplálásra. A jogszabály kimondja, hogy ezt a villamos energiát a területileg illetékes villamos energiaszolgáltató köteles átvenni, és elszámolni a háztartással.

A hálózatra csatlakozás feltételeit a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvény, valamint annak végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) Korm. Rendelet szabályozza.

Sziget üzemű napelemes rendszer: Sziget üzemű napelemes rendszerek esetében a megterelt és fel nem használt villamos energia nem kerül vissza a hálózatba, hanem egy akkumulátor tárolja a későbbi felhasználásig. Ezt a megoldást akkor érdemes választani, ha nincs a közelben nincs elektromos hálózat.

A rendszer hátránya, hogy költségesebb, mint hálózatra visszatáplált napelemes rendszert választanánk, hiszen itt számolni kell külön töltésvezérlő költségeivel, valamint az akkumulátorok rendszeres karbantartásával és időnkénti cseréjével

.

 

A hibrid modul más néven napelem és napkollektor egyben. Ez a technológia egységesíti az áramot termelő napelem és a meleg vizet előállító napkollektor előnyeit.  Rendszer legfőbb előnye többek között, hogy a napelem hatásfoka javul, de az sem figyelmen kívül hagyható tény, hogy a hibrid modul elhelyezése kisebb felületet igényel, így rendkívül helytakarékos megoldás, valamint a beruházás költsége is jelentősen csökken. 

.

 

Hálózatra visszatáplált napelemes rendszerek egyik nélkülözhetetlen eleme az inverter. Amikor a napelemek megtermelik az energiát, az még nem alkalmas arra, hogy közvetlenül visszatápláljuk a hálózatra. Ehhez van szükség az inverterre. A szolár inverter feladata, hogy a napelemek energiáját megfelelő villamos energiává alakítsa át ((230V, 50Hz váltakozó feszültséggé).  Az ELMÜ és E.On által elfogadott inverterek listáját a szolgálatató nevére kattintva tekintheti meg.(link)

 

.

 

A napelemek rögzítésére 3 elterjedt mód van: napelemek rögzítése cserepes tetőre, napelemek rögzítése lapos tetőre, napelemek rögzítése talajra.

Amit mind a három esetben figyelembe kell venni, hogy a rögzítés megfelelő minőségű legyen, hiszen 20-25 évig kell az időjárási viszonyoknak ellenállnia. Mi ezért leginkább az alumínium profilokat javasoljuk a rögzítés megoldására. 

.