Háztartási méretű kiserőmű típusok

Napelemes rendszer:

 

A napenergia a legbővebben rendelkezésre álló megújuló energiaforrás: A napenergia a legbővebben rendelkezésre álló megújuló energiaforrás: Tartószerkezetre rögzített napelemes modulokból, és azok csatlakozását biztosító speciális kábelekből, valamint áramátalakítókból (inverterekből) álló rendszer. Jelenleg jellemzően az amorf és a kristályos (mono- és polikristályos) napelemek a használatosak.

A napenergia a legbővebben rendelkezésre álló megújuló energiaforrás: Az amorf napelemek ára kedvezőbb, azonban élettartamukban és hatásfokukban körülbelül a felét érik el a kristályos napelemekének. A jobb hatásfokú kristályos napelemek közül a polikristályos szórt fénynél, a monokristályos pedig tiszta napsütésnél teljesít jobban, de az éves termelt villamosenergia-mennyiségben ez a különbség nem számottevő.

A napenergia a legbővebben rendelkezésre álló megújuló energiaforrás: A napelem-panelek soros és párhuzamos kapcsolásával állítható elő az áramátalakító (inverter) szükséges bemeneti feszültsége. Az inverter a napelemek által szolgáltatott egyenáramú energiából a hálózati feszültségnek megfelelő nagyságú és frekvenciájú váltakozó áramú energiát állít elő. Magyarországon, 1 kW napelemes rendszer körülbelül 1000-1100 kWh villamos energiát termel évente.

 

Szélturbinás termelő berendezés:

Tartószerkezetre szerelt vízszintes vagy függőleges tengelyű szélturbinából, egyen- vagy váltakozó áramú generátorból, váltakozó áramú táplálás esetén gerjesztés szabályozóból, egyenáramú táplálás esetén áramátalakítóból (inverter) álló rendszer.

Kisebb teljesítmények esetén általában inverteres, nagyobb teljesítmény esetén közvetlen váltakozó áramú generátoros kitáplálással rendelkezik. A szélturbinás termelő berendezés által szolgáltatott villamos energia az adott helyszínen történt előzetes szélmérések alapján becsülhető.

 

Vízturbinás termelő berendezés:

Folyóvíz szintkülönbségét biztosító gátrendszerből, függőleges vagy vízszintes tengelyű vízturbinából, egyen- vagy váltakozó áramú generátorból, váltakozó áramú táplálás esetén gerjesztés szabályozóból, egyenáramú táplálás esetén általában inverteres, nagyobb teljesítmény esetén közvetlen váltakozó áramú generátoros kitáplálással rendelkezik.

A vízturbinás termelő berendezés által szolgáltatott villamos energia a vízhozamból és az esésmagasságból becsülhető.

 

Motorhajtású termelő berendezés:

Belső- vagy külső égésű motorból, egyen- vagy váltakozó áramú generátorból, egyenáramú táplálás esetén áramátalakítóból (inverter) álló rendszer.

A motorhajtású termelő berendezés által szolgáltatott villamos energia a hajtómotor teljesítményének 30-50 %-a. Ha a motoron képződő hőmennyiség is hasznosításra kerül (például fűtés, használati melegvíz készítés) a teljes rendszer hatásfoka 90 % feletti értéket is elérhet.