Emelkedhetnek a napelem árai 2013 tavaszán

Az elmúlt másfél év meredek napelemes áresése után először fordulhat elő, hogy emelkedhet a napelemek ára 2013. második negyedévétől.

Ennek több oka is van:


1. Jelenleg gyakorlatilag nincs európai raktáron napelem a vezető gyártóknál, azaz tavaly év végén a nagyobb gyártók sikeresen akciózták ki meglévő készleteiket. A korábbi évek tapasztalatai alapján pedig nem akarták feltölteni az amúgy is gyenge keresletű január-februárra a rotterdami és más kikötőkben lévő depókat. Ráadásul nem tudták az ázsiai gyártók, hogy életbe lép-e az EU anti-dömping eljárása nyomán egy esetleges extra vám (ebben máig nincs döntés), így kivártak. Így tavasszal nem várható, hogy hirtelen kínálati piac legyen, sőt, egyelőre kereslet mozgatja inkább a piacot, mivel nincsenek gyors eladásra szánt készletek.

 

2. Azok a nagy gyártók, akik túlélik a mostani konszolidációs időszakot, egyre inkább az Európán kívüli piacokra fókuszálnak. Ez irányba a kínai bankok is nyomás alatt tartják a gyártókat, hiszen ha tartósan veszteségesek, akkor a bankok se látják biztonságban a pénzüket. Nagyon sok kisebb kínai napelem gyártó már csődöt jelentett, vagy csődközelben van és leállt a gyártással (hogy legalább veszteségét ne növelje, ami most minden legyártott panelen ott csengett). Most a legnagyobbak is veszteségesek:

 

napelem


3. A cellák alapanyaga, a nagy tisztaságú poliszilicium ára már emelkedik, és tavaszra további áramemelkedés várható. Ott ugyanis annyira leestek az árak, hogy a drágábban termelő, korszerűtlen gyárak már leálltak. Emiatt megszűnhet a túlkínálat ezen a piacon, és 3-5%-os emelkedés várható a kínai újév után.

 

2012. végén és most 2013. elején stabil árakat látunk, de a fentiek alapján nehéz arra következtetni, hogy nem lesz változás - kérdés persze, hogy a vezető gyártók még bírják-e finanszírozással, és "lenyelik-e" az alapanyagaik áremelkedését. A kicsik biztos nem lesznek erre képesek - ez pedig újabb gyárak bezárásához vezethet. 2013-ben tehát folytatódik a napelemes gyártók 2011. végén kezdődött konszolidációja.


(forrás: napelemek.blog.hu)