Győztesek és vesztesek: a napelemi piac 2012-es összegzése és 2013-as előrejelzések

2012-ben ismét nőni tudott a napelemes piac a világban: bár a korábbi évek dinamikus növekedése lassult, de így is 14 %-kal nőtt a telepített gigawattok mennyisége 2012-ben az előző évhez viszonyítva.
A piacelemzők ez alapján frissítették előrejelzéseiket is: tavaly mindenki nagyon óvatos volt, többen piac stagnálását vagy akár kismértékű csökkenését várták, ezt most mérsékelt növekedésre módosították a következő évekre:

 

forecast

 

Volt némi átrendeződés is a napelem gyártók éves teljesítményében is.

A legnagyobb változás, hogy az elmúlt két évben első Suntech visszaesett a harmadik helyre, és a tavaly előtt már második Yingli lett a legnagyobb napelem gyártó a 2012-ben eladott napelemek alapján. Az első helyhez 2,2 GW napelemet kellett gyártani 2012-ben.

Alapvetően más jelentős változás nincs, csak a tavalyi trendek folytatódtak: a kínai napelem gyártók már tavaly is a világpiac nagy részét jelentették. Idén a TOP 10 cégből már hét kínai (tavaly még csak 6 volt).

pvmodulesupplier

 

A top 10-ből kihullott a japán Kyocera, és az új belépő a kínai JA Solar: ők viszonylag újak a napelem gyártásban, az iparágban jártasak azonban régóta ismerik őket, mivel ők a legnagyobb cella-gyártók már évek óta Kínában.

A nem kínai cégeket már csak a japán Sharp és a két amerikai, a Sunpower és a First Solar képviseli a tizes listán - érdekes, hogy a nem kínai napelem gyártók közül a piaci részesedés növelése csak a First Solar-nak sikerült, igaz, fájdalmas intézkedések és jelentős átalakítások árán (pl. európai gyártásukat szinte teljesen leépítették).

Ha piaci koncentrációt nézzük, akkor ez tovább nőtt: a tíz vezető gyártó adja ma már egyébként a teljes világpiaci termelés közel 50%-át. Ahogy tavaly is már írtuk, a kis napelem gyártók egyszerűen nem bírják a költségversenyt a nagyokkal. 2012-ben minden hétre jutott egy kisebb, és minden hónapra egy közepes napelem gyártó leállásáról vagy csődjéről szóló hír - főleg az európai gyártás hanyatlik gyorsan, nem bírják a versenyt a távol-keleti gyártókkal. Várhatóan ez folytatódik 2013-ban, mert a hírek szerint a gyártásban számos cég küzd problémával. Ez már a kínai gyártókat is érinti, pl. a kínai nagy tisztaságú poliszilícium gyártók 90%-a leállt a termeléssel, mert veszteségesen nem érte meg nekik a gyártás. Hasonlóan tucatjával mennek csődbe a kis kínai napelem gyártók is havi szinten: tavaly 300 kis kínai napelem gyártó függesztette fel vagy állította le végleg a gyártását.

Érdekes mellékjelensége a piactisztulásnak, hogy a piacon nagy számban kapható ma nagyon olcsó (gyártási ár alatti) napelem - jellemzően már csődbe ment, vagy felszámolási eljárás alatt lévő gyártóktól. Persze aki nem követi a külföldi napelemes szakoldalakat, az nem is tudhatja, hogy mi a helyzet a gyártóval - és talán majd néhány év múlva jön a kellemetlen meglepetés, egy garanciális ügy esetén: ugyanis ha megszűnt a gyártó, akkor már garancia sincs, hiszen nincs aki cseréljen vagy helytálljon.

A világpiaci kereslet egyébként egyenletesebbé vált: tavaly már kisebb volt a negyedéves eltérés a szállított mennyiségekben:

napelemkereslet

 

 

Ennek fő oka, hogy már nem csak az északi félteke a fő napelem piac, és a kivitelezések és jobban eloszlanak időben a világban így.

2013-ban kismértékű további bővülés várható a világban: ennek fő húzó országai azonban már nem csak Németország és más európai országok lesznek, hanem a dinamikusan bővülő kínai, indiai és dél-amerikai piac.

A napelemes piac tehát globális bővülés előtt áll egy letisztultabb, gyártók szempontjából pedig koncentráltabb összetétellel - úgy tűnik, ezen a piacon is igaz lesz, hogy csak az igazán nagy és megerősödött szereplők fogják bírni a versenyt.


(forrás: napelemek.blog.hu)