Hazai inverter körkép: választék? minőség?

Ma már igen széles lett a választék a napelemes inverterekből itthon is - persze messze nem hasonlítható még más EU országokban kapható választékhoz, mivel az áramszolgáltatóknál csak az általuk listázott inveterek engedélyeztethetők, de sokat javult a helyzet ahhoz képest, mint 2011 tavaszán legutóbbi áttekintéskor.
Először, de csak egy táblázat erejéig nézzük meg, hogy kik a vezető gyártók a világban (2012. júliusi táblázat):

 

inverter

 

 És most nézzük, hogy a hazai áramszolgáltatók által publikusan elérhető listákon milyen inverterek szerepelnek, mint engedélyeztethetők (PDF-ek letöltve 2013. febr. 27-én*):

-          ELMÜ - ÉMÁSZ által engedélyezett inverterek

-          EON által engedélyezett inverterek

-          EDF-Démász által engedélyezett inverterek

 

Ami egyik helyen megfelel, máshol nem - és a kérdéses jövő

A listák között vannak különbségek, tehát nincs egységes szabályozás és gyakorlat az inverterek engedélyezésében Magyarországon: az EON tűnik a legmegengedőbbnek, a világ 5 vezető gyártójából 4-nek vannak fent bizonyos (ha nem is az összes) típusai a listáján.

Az EDF-Démász listája nagyjából megegyezik az ELMÜ-ÉMÁSZ által listázott, engedélyeztethető inverterekkel - az egyetlen különbség, hogy az SMA invertereiből az ELMÜ-ÉMÁSZ nem engedélyezi a vezető német gyártó 3 fázisú Tripower invertereit (a gyártó legkorszerűbb típusait), míg a Démász igen. Az EON is engedélyezi a Tripowereket.

Még egy érdekesség, az ELMÜ-ÉMÁSZ néhány hete jelzi listáján, hogy az inverterek nagy részének engedélyei "visszavonhatók". Azaz könnyen lehet, hogy hamarosan igen kevés inverter maradhat, ami náluk engedélyeztethető. A listát elnézve és a korábbi inverter engedélyezési gyakorlatot és történetet ismerve az vehető észre, hogy azok az inverterek nincsenek csillagozva (tehát később is engedélyeztethetők maradnak), melyeknél a szabványügyi megfelelőséget a budapesti MEEI intézet hagyta jóvá. A többinél a csillagozásnál jelzik is, hogy ha "a tanúsítványok validálása nem történik meg", úgy a megfelelőség visszavonható.

Ezzel az eljárással egyébként visszatérnénk a másfél évvel ezelőtti gyakorlathoz, és újra csak egyetlen hazai intézet jóváhagyásával és költséges ismételt bevizsgálásával lehet majd invertert engedélyezni, legalábbis az ELMÜ-ÉMÁSZ-nál. Korábban nem volt világos, hogy ha pl. a német TÜV vizsgálta be az invertert, hogy megfelel a hatályos és nálunk is érvényes IEC és egyéb EU-s szabványoknak, és ezeket a vezető invertereket használják egész Európában, akkor azt miért kell egy hazai intézettel is újra bevizsgáltatni, ugyanazokra a szabványokra. Másik kérdés lehet, hogy most egy hosszabb időszakban miért felelt meg a német akkreditált bevizsgálás, és mostmár miért nem. És kérdés lehet még, hogy a másik két áramszolgáltató miképp lép, ha az egyik változtat a csatlakoztatható inverterek feltételein.

A terület  szabályozatlansága miatt is tehát itt sok még a kérdés, pedig a kiszámítható szabályozás fontosságát az áramszolgáltatók is gyakran emlegetik.

És a minőség?

Érdekes lehet megnézni még, hogy az engedélyeztethető típusok milyen minőséget jelentenek, a világban kapható invertereket összehasonlítva. Ehhez a német Photon magazin, a világ vezető napelemes szaklapjának több éve futó inverter teszt-sorozatát vesszük elő, és nézzük meg, hogy milyen osztályzatokat kaptak ott a különböző inverterek. A teljes tesztlista (több év sok tucat tesztjének rövid összefoglalója) itt tölthető le, 2012. októberi kiadvány alapján.

Röviden összefoglalás az alábbi táblázatban, a következő elvek szerint:

1. azok az inverterek kiemelve csak, melyek országosan engedélyeztethetők, azaz minden áramszolgáltatónál listázottak,

2. és amiket a Photon magazin is tesztelt.

A Photon A (és A+) osztályzatot ad a legjobb hatásfokú inverterekre, F-et a legrosszabbakra:

 

Gyártó    Széria    Photon teszt eredmény, (tesztelt típus)
SMA HF C (3000HF-30)
Fronius TL B (IG TL 5.0)
Fronius IG-Plus C (IG Plus 100, IG Plus 150 V-3, IG Plus 50)
Siemens Sinvert PVM (PVM20, PVM17, PVM10)
Kstar KSG B (New Energy KSG-3)
EHE (Anhiu) N2 (N2K5, N5K)
Diehl AKO Platinum TL (6300 TL)
Steca StecaGrid (3000, 3600)
Growatt TL (5000 TL)

 

Ahogy látható a fenti listából, az itthon mindenhol engedélyeztethető inverterek minőséget tekintve, a Photon magazin tesztjei alapján a közép és felső kategóriákban vannak (egy kivételével), tehát alapvetően jó választékot lehet találni az inverterek piacán. A választék pedig általában jót tesz - korlátozása viszont ritkán hozott a fogyasztónak is jó eredményt.